Gårdens historia

Den här sidan handlar mest om vår gård , vad vi sysslar med och alla som bor här.Gården finns i Ebbarp , ca 4 kilometer väster om Perstorp i norra skåne. Vi som bor här är Svenne , Bibban och våra utflygna vuxna barn , Peter och Anna. Hundar , hästar , katter , nötkreatur och får finns här oxå.

Ebbarpsgård

Det första som finns om gården är på 1600-talet ,då betecknades gården som Ebberup nr.251. På 1800-talets början ägdes gården av Lasse Månsson, han sålde gården till sin son Nils Larsson 1831. Redan 1836 säljer Nils gården Torsten Svensson från Spjutseröd och nu kommer gården till släkten.Detta år ingick oxå byn i laga skifte som blev klart 1838.

År 1853 byter Torsten och hans bror Johannes gårdar med varandra. Johannes som var äldst av fyra syskon hade övertagit föräldra hemmet i Spjutseröd enligt tidens sed. Brodern Torsten var missnöjd och tyckte att Johannes fått för stora förmåner.Efter ett kyrkobesök gick bröderna till en sk. smygkrog , dom blev ordentligt berusade.Under kvällen upprepade Torsten iderligen sitt missnöje och till sist rann sinnet över på Johannes som ska ha sagt :Om du lidit så stor orätt så kan jag byta ställe med dej". Ortens sakförare kom och skrev byteskontrakt. Det slutade med att Johannes blev hemmansägare till Ebbarpsgården och bytt till sej en gård som var mycket mindre värd än den han lämnat.Tilläggas att det aldrig mer blev någon sup för honom. Johannes var Svennes morfarsfarfar.

Välkommen till vår webbsida

Kommentarer

23.11.2015 19:41

Göran Axelsson

Hej! Mycket intressant hemsida. Min pappas morfar var Josef Torstensson och jag har nu som pensionär börjat släktforska på min farmors Signes släkt. mvh Göran.

03.10.2013 13:38

per allfelt

Hej det var väldigt länge sedan vi träffades
Hälsningar din Kusin Per Allfelt